Meme kanseri ne kadar geç fark edilirse kanseri yenme şansınız o kadar düşüyor. Bu nedenle meme kanserine yakalanma riskinizi düşürmek için erken teşhis çok ama çok önemli…
Meme kanseri örneğin ABD’de cilt kanserinden sonra kadınları etkileyen en yaygın kanser türü. ABD’de yaşayan her sekiz kadından yaklaşık biri (% 12) meme kanserine yakalanıyor. Bu yüzden çoğu kişi meme kanseri tedavisinde hem geleneksel hem de alternatif tedavilere gidiyor.
Ancak çoğu kişi bunun farkına varmadan çok daha önce meme kanserine yakalanmış oluyor ve ne kadar geç fark edilirse kanseri yenme şansınız o kadar düşüyor. Bu nedenle meme kanserine yakalanma riskinizi düşürmek için yapabildiğiniz her şeyi yapmanız son derece önemli.
Epidemiyoloji uzmanı ve diyetisyen Suzanne Dixon’a göre, meme kanserini önlemek ve genel meme sağlığı için farklı çeşitlerde bitki tabanlı gıda tüketmek gerekiyor. İşte bu gıdalardan bazıları:
Baklagiller
İçeriğinde doğal olarak bulunan bitki sterolleri sayesinde fasulye ve mercimek dahil baklagiller kanser önleyici faydalara sahip. Harvard Üniversitesindeki araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışmada haftada en az iki kere baklagil çeşidi tüketen kadınların meme kanserine yakalanma riski, baklagilleri ayda bir kereden az tüketen kadınlara göre % 24 daha az.
Mantar
Meme kanseri östrojenli ortamda gelişir. Doğal olarak üretilen östrojen yeterli olmadığında senteteik östrojen oluşturmak için aromataz isimli enzim kullanılır. Mantar ise aromataz enziminin aktivitesini azalttığı için bu östrojen sentezini önlemede etkilidir.
Sert Kabuklu Yemişler (Fındık, Ceviz, Badem vb)
Her çeşidi bitki sterolleri açısından zengin olan bu çerezlerin laboratuvar ortamında yapılan hayvan deneylerinde tümör gelişimini önlediği bulundu.
Beslenme ve Kanser dergisinde yayınlanan bir çalışmada, cevizlerin kanser karşıtı özellikler de sunan bioaktif moleküler içerdiği gösterildi. Araştırmacılar aynı zamanda cevizden türetilen bir serumun, doğrudan bakteri üretme tabağında uygulandığında meme kanseri hücre gelişimini azalttığını buldu.
Turpgiller
Bunlara örnek olarak brokoli, lahana ve Brüksel lahanası verliebilir. Bu sebzelerin kanser önleyici özelliği, içeriğinde bulunan glukozinolatlar isimli doğal bileşenden kaynaklanıyor. Sindirim sırasında glukozinolatlar; indoller, nitriller, tiyosiyanatlar ve izotiosinatlar isimli aktif bileşenlerine ayrılır. Bu bileşenlerin sadece meme kanserinde değil diğer başka kanser türlerinde de önleyici özelliğe sahip olduğu gösterildi.